1

Тема: Зберігання води

Доброго дня всім! Потребую поради щодо організації зберігання води у приватному будинку. Вода у нас подається нерегулярно – буває, що немає по кілька годин або навіть на цілий день. Тому задумався над встановленням ємності для зберігання технічної та, можливо, питної води.

Цікавлять наступні питання:

Який об’єм баку варто вибирати для сім’ї з 4 людей?

Який матеріал краще – пластик, метал чи склопластик?

Чи варто робити закриту систему з насосом і автоматичним підкачуванням?

Як вирішити питання чистоти води та уникнути застою?

Буду вдячний за досвід, приклади реалізації, фото, посилання на виробників або постачальників обладнання. Хочу зробити раз і якісно, щоб не переробляти через рік.

Re: Зберігання води

Вітаю! Тема дуже актуальна, особливо для районів із нестабільним водопостачанням. У нас схожа ситуація, тому можу поділитися власним досвідом.

Для сім’ї з 4 осіб ми встановили пластикову ємність на 1000 літрів. Цього вистачає приблизно на 2–3 дні помірного користування (миття посуду, душ, технічні потреби). Воду забираємо через насос із гідроакумулятором, система працює автоматично – коли в крані немає води, включається подача з баку.

https://i.postimg.cc/zfskz2Xc/images.jpg

Брали бак з харчового пластику, бо він легкий, не іржавіє, легко миється. Металеві баки дорожчі, важчі, і з ними більше мороки, якщо мова не про зовнішнє встановлення.

Обов’язково накривайте бак або ставте в закритому приміщенні – інакше вода "цвіте" під сонцем. Ще рекомендую фільтр на вході й хоча б раз на 2 місяці мити бак. Ми також поставили ультрафіолетову лампу для знезараження.

3

Re: Зберігання води

Підтримую все вищезазначене, і додам кілька порад. Якщо є можливість, краще ставити дві окремі ємності – одну для технічної води (наприклад, полив, пральна машина), іншу – для питної. Для питної обирайте бак із сертифікованого харчового поліетилену, краще з темного матеріалу, щоб уникнути утворення водоростей.

Щодо автоматизації – є рішення типу реле тиску + насос + гідроакумулятор, це дозволяє мати стабільний тиск у крані, навіть коли подача з водоканалу відсутня.

До речі, подібну тему вже детально обговорювали на іншому форумі – там багато схем, фото і реальних прикладів з відгуками користувачів. Рекомендую переглянути: http://bashtanka.pp.net.ua/forum/3-301-1

Сподіваюся, знайдеш оптимальний варіант!